Events‎ > ‎General Meetings of OEB‎ > ‎

2010

posted Jun 3, 2011, 12:02 AM by Admin 3
49η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΕΒ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ:
50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ


ΑΛΛΑΓΗ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΕΒ
ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΦΙΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΠΙΤΤΑ


Ο Φίλιος Ζαχαριάδης αναλαμβάνει την προεδρία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.
Η αλλαγή σκυτάλης συνέπεσε με τη συμπλήρωση 50 χρόνων ύπαρξης και δράσης της ΟΕΒ.

Στη διάρκεια της 49ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, ο αποχωρών πρόεδρος Δρ. Ανδρέας Πίττας, ο οποίος ηγήθηκε της Ομοσπονδίας για τέσσερα χρόνια με επιτυχία, δίνοντας ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στηρίγματα στους κύπριους επιχειρηματίες, παραδίδοντας τη σκυτάλη, ευχήθηκε στο νέο πρόεδρο Φίλιο Ζαχαριάδη, δύναμη και αντοχή στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει.

Ο Δρ. Πίττας δεσμεύτηκε να παραμείνει δίπλα στο νέο πρόεδρο και στην ΟΕΒ και να συνδράμει σθεναρά σε κάθε προσπάθεια.


50ΧΡΟΝΑ ΟΕΒ

Είμαι περήφανος, σημείωσε ο Δρ. Πίττας, για την Οργάνωση που παραδίδω στον διάδοχο μου. Μιαν Οργάνωση με ρόλο ισότιμου εταίρου στα οικονομικοκοινωνικά πεπραγμένα του τόπου, με φωνή αδέσμευτη, με

κρίση αμερόληπτη, με άποψη τεκμηριωμένη, με αποστολή δημιουργική, με πρακτικές συναινετικές και ταυτόχρονα διεκδικητικές, με παρουσία και παρέμβαση σε όλες τις μικρές και μεγάλες στιγμές του τόπου.

Μιαν Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, πρόσθεσε, καταξιωμένη στις συνειδήσεις όχι μόνο των επιχειρηματιών αλλά και των πολιτών ευρύτερα, συγκροτημένη, έμπειρη και ισχυρή, έτοιμη να επιτελέσει για άλλα 50 τουλάχιστον χρόνια την αποστολή της, με μόνο κριτήριο το οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον του τόπου χωρίς να «χαρίζεται» ποτέ σε κανέναν.


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Πιστοί στις παραδόσεις και στις αξίες μας, σημείωσε ο Δρ. Πίττας στην ομιλία του, προσεγγίσαμε και την πρωτόγνωρη παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, τις επιπτώσεις της επί της Κυπριακής οικονομίας και τα μέτρα τα οποία έλαβε ή δεν έλαβε η Κυβέρνηση.


Αργοπορημένη αντίδραση του Κράτους

Ισορροπώντας σε λεπτό σκοινί και χωρίς δίχτυ ασφαλείας από κάτω, προσπαθήσαμε να θέσουμε σε συναγερμό τις κοινωνικές δυνάμεις και σε εγρήγορση την κρατική μηχανή χωρίς να προκαλέσουμε πανικό, χωρίς καν να επιβαρύνουμε την ψυχολογία εργοδοτών και εργοδοτουμένων, παραγωγών και καταναλωτών.

Δυστυχώς, υπογράμμισε, η προσπάθεια μας για έγκαιρη αφύπνιση των κέντρων λήψης αποφάσεων και για συστράτευση του δημόσιου στον αγώνα του ιδιωτικού τομέα απέναντι στην κοινή απειλή, δεν πέτυχε. Η τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν φαίνεται να μας ταρακούνησε αρκετά για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας ούτε η ενδυναμωμένη διεθνής ανησυχία για τις αντοχές των οικονομιών όπως η Πορτογαλική, Ισπανική, Ιρλανδική δεν μπόρεσε να μας αφυπνίσει εντελώς.


Ανεπαρκές το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Αποτέλεσμα του κλίματος αυτού, ήταν η διαμόρφωση ενός «Προγράμματος Σταθερότητας» εμφανώς περιορισμένης εμβέλειας, όχι μόνο για έξοδο από τα δημοσιονομικά προβλήματα αλλά και από την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή οικονομία.

Από το έγγραφο τόνισε ο Ανδρέας Πίττας, απουσιάζει η τεκμηρίωση μακροπρόθεσμων μέτρων και διαρθρωτικών τομών που θα «κάνουν την διαφορά» και θα παράξουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ακόμα και στην, πολύ πιθανή, περίπτωση που αστάθμητοι και απρόβλεπτοι παράγοντες ανατρέψουν τις βασικές υποθέσεις εργασίας, όπως ήταν το πρόσφατο πλήγμα στην οικονομία από το ηφαίστειο της Ισλανδίας. Δηλαδή οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις ή και τα πρόσθετα έσοδα ως συνάρτηση του ΑΕΠ είναι τόσο οριακά, που καθίστανται εξαιρετικά εύθραυστα.

Περαιτέρω, διαπιστώνεται για ακόμα μια φορά ανησυχητική εγκατάλειψη του παράγοντα «χρόνου»: Θεσμικά και διαρθρωτικά προβλήματα που άπτονται του τεράστιου κρατικού μισθολογίου και των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, θα συζητηθούν με τους επηρεαζόμενους (κυρίως ΠΑΣΥΔΥ) και θα επιδιωχθεί συναίνεση. Με δεδομένες τις ταχύτητες

«χελώνας» με τις οποίες παραδοσιακά κινούνται τα θέματα στο δημόσιο και με δεδηλωμένη την αρνητική στάση της ΠΑΣΥΔΥ σε αλλαγές που επηρεάζουν αρνητικά τα μέλη της, η αποτυχία του εγχειρήματος είναι μάλλον προδιαγεγραμμένη αφού, κι αν ακόμα αλλάξει κάτι, θα γίνει τόσο αργά που θα είναι «δώρο άδωρο».

Το σύνολο των μέτρων του Προγράμματος που αφορούν τον περιορισμό του κρατικού μισθολογίου και τον περιορισμό των δαπανών, είναι μέτρα που θα είχε λάβει οποιαδήποτε χώρα με τα δεδομένα της Κύπρου (το δεύτερο ψηλότερο κρατικό μισθολόγιο στην ΕΕ των 27), χωρίς να υπάρχει οικονομική κρίση, χωρίς να υπάρχει πρωτόγνωρη ύφεση και χωρίς να μαστίζει την αγορά ο στασιμοπληθωρισμός.

Έχω την αίσθηση ότι το momentum για να επιβάλουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές χάνεται.Προβληματικά τα επιμέρους μέτρα του Προγράμματος

Σε ότι αφορά τα επιμέρους μέτρα, επιγραμματικά σχόλια επί των βασικότερων εξ αυτών:
Η πάταξη της φοροδιαφυγής, μέτρο με το οποίο όλοι συμφωνούν, είναι εμφανές ότι από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα του ελλείμματος. Αντίθετα, η εισαγωγή τόσων νέων νομοθεσιών, από εργαλεία για διευκόλυνση της είσπραξης, στα χέρια επιδέξιων δικηγόρων και φοροειδικών θα μετατραπούν σε μηχανισμούς χρονοτριβής και παρελκυστικών τακτικών.

Η πολεοδομική αμνηστία είναι μέτρο θετικό αλλά χρονοβόρο στην υλοποίηση του και μη επαναλαμβανόμενο και κατά συνέπεια όχι συνεχούς δημοσιονομικής επίδρασης.

Τα μέτρα που αφορούν Κοινοτικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις (φόρος καυσίμων, ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα και αναθεώρηση της τιμολόγησης του νερού), δεν θα έπρεπε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

Τέλος, από το Πρόγραμμα απουσιάζει σχεδόν πλήρως το σκέλος της ανάπτυξης, κάτι που προκύπτει αμέσως από τον ίδιο τον τίτλο του σχετικού εγγράφου και επιβεβαιώνεται στις σελίδες του κειμένου.


ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΕΒ ΓΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ιστορία μάς διδάσκει, τόνισε, ότι εν καιρώ κρίσης, η οικονομία χρειάζεται στοχευμένες κινήσεις για προώθηση της ανάπτυξης, συγκράτηση της ανεργίας και τόνωση της αγοράς οι οποίες κατ’ επέκταση θα οδηγήσουν στην αύξηση και των κρατικών εσόδων.


Κίνητρα για επενδύσεις, έρευνα, εκσυγχρονισμό και καινοτομία

Απολύτως αναγκαία και επείγουσα είναι η ενίσχυση των κινήτρων για εγχώριες και ξένες επενδύσεις. Η προσέλκυση κεφαλαίων από το Κατάρ είναι μια καλή αρχή και δείχνει τον δρόμο για την συνέχεια. Την έχομε έγκαιρα χαιρετήσει.

Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να υποβοηθηθούν για ενίσχυση της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας και να διαμορφωθούν γενναία κίνητρα για στήριξη της επιχειρηματικότητας γενικά και ειδικότερα της γυναικείας και της νεανικής.

Πρέπει να προωθηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να ενισχυθεί το σχετικό ειδικό ταμείο.


Τομέας των Κατασκευών

Ο τομέας των κατασκευών πλήττεται ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο και επιβάλλεται η αναθέρμανση του. Αυτό μπορεί να γίνει με εισαγωγή στοχευμένου πακέτου μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει την κατάργηση των μεταβιβαστικών τελών, την επίσπευση της πολεοδομικής αμνηστίας με παροχή κινήτρων, την απλοποίηση διαδικασιών για ταχεία έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας με την ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα πλείστων διαδικασιών που προηγούνται της έκδοσης τίτλων, την καθιέρωση του θεσμού της ενιαίας αρχής ανάπτυξης (one-stop shop) και την υλοποίηση των εξαγγελθέντων δημόσιων έργων στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.


Τομέας του Τουρισμού

Για τον τομέα του τουρισμού, θα πρέπει να εξευρεθούν οι μηχανισμοί οι οποίοι θα αναβαθμίσουν και θα εμπλουτίσουν την υποδομή του τόπου μας. Επιβάλλεται η άμεση μείωση των δανειστικών επιτοκίων και η διαμόρφωση, με την ενεργό συμβολή του κράτους, νέων υπαλλακτικών μηχανισμών διασφάλισης με ευνοϊκούς όρους των αναγκαίων χρηματοοικονομικών πόρων για τη διενέργεια στοχευμένων επενδύσεων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και τον τουρισμό γενικότερα...


Εισαγωγείς Μηχανοκινήτων Οχημάτων

Από μακρού επιβαλλόμενη κίνηση για αναθέρμανση της αγοράς καινούργιου οχήματος που έχει περιέλθει σε πλήρη μαρασμό, είναι η εφαρμογή σχεδίου αντικατάστασης παλαιών αυτοκινήτων με καινούργια. Σχετική πρόταση διαμορφώθηκε και υποβλήθηκε δεόντως κοστολογημένη από τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων προς το Υπουργείο Οικονομικών. Με βάση την πρόταση αυτή, το σχέδιο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, το κράτος δεν θα συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ, θα βελτιωθεί η οδική ασφάλεια, θα μειωθεί η εκπομπή ρύπων, θα επανέλθει η εμπορική δραστηριότητα στον σημαντικό αυτό κλάδο, θα σταματήσουν οι απολύσεις προσωπικού και θα επανέλθουν στην απασχόληση εκατοντάδες εργαζόμενοι.


Μεταποιητική Βιομηχανία

Μέτρα θα πρέπει επίσης να ληφθούν και για την Κυπριακή Βιομηχανία η οποία αγωνίζεται να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον όπου η ανταγωνιστικότητα της βάλλεται από όλες τις πλευρές. Η ΟΕΒ ζητά την ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης και των χορηγιών και βελτίωση της δανειστικής ικανότητας των τραπεζών ώστε και τα επιτόκια

να μειωθούν. Θα πρέπει δηλαδή σύντομα να εξευρεθούν τρόποι, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αποκτήσουν την αναγκαία υπερβάλλουσα ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν και τις επιχειρήσεις αλλά και την οικονομία του τόπου στο σύνολο της.


Νέοι Κλάδοι της Οικονομίας

Θα πρέπει τέλος να προωθήσουμε νέους, υποσχόμενους, κλάδους της οικονομίας όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Παιδεία, η Υγεία και οι νέοι τομείς υψηλής τεχνολογίας της Βιομηχανίας, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας. Το κράτος θα πρέπει να δώσει κίνητρα για νέες επενδύσεις στους κλάδους αυτούς.Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας άρχισαν να εμφανίζονται από τον Νοέμβριο του 2008 αφού έκτοτε η απασχόληση παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και η ανεργία σταθερά ανοδική τάση. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία η ανεργία το 2009 ήταν στο 5.3% σε σύγκριση με το 3.7% που ήταν κατά το 2008. Ήδη τους πρώτους μήνες του 2010, η ανεργία ξεπέρασε το 6.5% παρουσιάζοντας σε δύο χρόνια μιαν αύξηση που πλησιάζει το 100%.


Στο 8 % το 2011 αν δεν ληφθούν μέτρα

Δυστυχώς θεωρούμε δεδομένο ότι στους επόμενους μήνες η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται και όλες οι αναλύσεις της ΟΕΒ καταδεικνύουν ότι αν δεν υλοποιηθούν έγκαιρα μέτρα ανάπτυξης, θα υπερβεί το 8 % στις αρχές του επόμενου έτους.

Η κοινωνική αντίδραση σε μιαν τέτοια περίπτωση είναι αστάθμητη και αβέβαιη. Η κοινωνική πίεση φοβούμαστε ότι θα ωθήσει στην λήψη «πυροσβεστικών» μέτρων που είτε θα επιβαρύνουν περαιτέρω τα δημόσια οικονομικά είτε θα διαβρώσουν την ευρωστία του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων. Τόσο στην μια όσο και στην άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι η τροφοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η παράταση του φαύλου κύκλου της ύφεσης.


Μόνη λύση η ανάπτυξη

Η μοναδική κοινωνικά αποδεκτή και οικονομικά βιώσιμη επιλογή, είναι η ανάλωση όλων των πόρων και η επιστράτευση όλων των δυνάμεων στην προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων για ανάπτυξη.


ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Εμπόδιο στην πρόοδο και την ευημερία
Με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα η Δημόσια Υπηρεσία αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του Ιδιωτικού Τομέα και γενικότερα της οικονομίας και της κοινωνίας και εμποδίζει με τις γραφειοκρατικές της διαδικασίες την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία.

Η Δημόσια Υπηρεσία είναι σήμερα ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κυπριακής Οικονομίας και Κοινωνίας. Τα επίπεδα μισθοδοσίας και συντάξεων όπως επίσης και οι θεσμοθετημένες παράλογα ψηλές μισθολογικές αυξήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Κυπριακή οικονομία να γονατίσει υπό το βάρος των υπερβολικών δαπανών που χρειάζεται για να συντηρεί αυτά τα προκλητικά υπερπρονόμια.


Η 2η ακριβότερη στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Κύπρος κατέχει την δεύτερη ψηλότερη θέση όσον αφορά τις δαπάνες του κρατικού μισθολογίου ως ποσοστό των συνολικών δαπανών του Κράτους, με

32.4% έναντι 22.39% της ΕΕ των 27 ή του 21.63% της ευρωζώνης. Παράλληλα, η Κύπρος είναι τέταρτη στις δαπάνες του κρατικού μισθολογίου ως ποσοστό του ΑΕΠ με 14.3% ενώ οι 27 έχουν μέσο όρο 10.5% και η ευρωζώνη 10.1%.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία του 2008, από το σύνολο των εσόδων του κράτους από άμεσους και έμμεσους φόρους, το 41.35 % δαπανάται για το κρατικό μισθολόγιο.Απαράδεκτες διαφορές στις συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Τα ίδια επίσημα στοιχεία δίνουν καταθλιπτική εικόνα και για τις συντάξεις δημόσιων και ιδιωτικών εργαζομένων. Τον Νοέμβριο του 2009, η χαμηλότερη δυνατή σύνταξη που λάμβανε στα 63 του συνταξιούχος του δημοσίου ήταν 1717 ευρώ ενώ η ψηλότερη δυνατή του αντίστοιχου του ιδιωτικού τομέα ήταν 1706 ευρώ. Δηλαδή η ψηλότερη σύνταξη στον ιδιωτικό τομέα, είναι χαμηλότερη από την χαμηλότερη δυνατή σύνταξη του δημόσιου τομέα. Και αυτό συμβαίνει παρά το ότι σε όλη την διάρκεια της απασχόλησης τους, ο ιδιωτικός υπάλληλος καταβάλλει διπλάσιο ποσοστό εισφοράς για σκοπούς συντάξεως από ότι καταβάλλει ο δημόσιος υπάλληλος.

Μέσα σε 20 χρόνια, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αυξήθηκε κατά 52%, οι απολαβές τους κατά 445% και οι συντάξεις τους κατά 961%. Χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη ανάλυση για να ερμηνευθούν τα δημοσιονομικά μας χάλια;


ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΕΒ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:

· Να σταματήσουν αμέσως οι προσλήψεις νέου προσωπικού τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια και οι όποιες νέες ανάγκες να ικανοποιούνται από τους ήδη υπηρετούντες με το σύστημα της εναλλαξιμότητας. Στόχος πρέπει να είναι η μείωση κατά 10% του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

· Να μην παραχωρηθούν οποιεσδήποτε μισθολογικές αυξήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια περιλαμβανομένων όχι μόνο των γενικών αυξήσεων αλλά και των προσαυξήσεων των κλιμάκων μισθοδοσίας.

· Να επανεξεταστεί και επανασχεδιαστεί το σύστημα συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων με ένταξη τους σε σχέδιο ταμείου προνοίας με εκατέρωθεν εισφορές.

· Να εφαρμοστεί γνήσιο και αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης προσωπικού με επιβράβευση των πραγματικά καλών υπαλλήλων.

· Να διαμορφωθεί το ωράριο λειτουργίας του δημοσίου με τρόπο που να καταστεί λειτουργικό και εξυπηρετικό των αναγκών της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών.

· Να προωθηθεί η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, public-private partnership.

· Αναφορικά με τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, η πρώτη τομή που χρειάζεται είναι όπως όλοι μετατραπούν από Οργανισμούς δημοσίου δικαίου σε Οργανισμούς που να λειτουργούν με βάση το ιδιωτικό δίκαιο. Σε ένα δεύτερο στάδιο, ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση τους και η δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού με αντίστοιχες επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα.


Έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Απευθυνόμενος στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δρ. Ανδρέας Πίττας τόνισε:
«Υποβάλλω ύστατη έκκληση: Γίνετε εσείς ο πρώτος ηγέτης αυτού του τόπου που θα βάλει φραγμό στην κοινωνική αδιαφορία του δημόσιου τομέα. Στην πραγματική οικονομία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο γίνεται κυριολεκτικά «χαλασμός». Επιχειρήσεις κλείνουν ή συρρικνώνονται, εργαζόμενοι καθημερινά χάνουν τις δουλειές τους, επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων εξανεμίζονται.»

Προχωρήστε κύριε Πρόεδρε με τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο. Μερικές από αυτές σάς τις πρότεινε πρόσφατα ο ίδιος ο Υπουργός των Οικονομικών. Η κοινωνία μας είναι μαζί σας και θα σας στηρίξει γιατί γνωρίζει ότι αυτά είναι αναγκαία και γιατί κανένας εχέφρων πολίτης αυτού του τόπου δεν θέλει να έρθει στην θέση που βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες αδελφοί μας.

«Πρεσβεύω ότι αυτή τη στιγμή, με την ευκαιρία που μας δίνεται, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε την Κύπρο, οικονομικά, πολύ ψηλότερα, μαζί με χώρες όπως η Αυστρία, η Φιλανδία ή το Λουξεμβούργο.»


ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Όπως είναι γνωστό, στο τέλος του 2009 έχουν λήξει οι συλλογικές συμβάσεις σε πολλούς Κλάδους της Οικονομίας. Η ΟΕΒ έχει εισηγηθεί προς τους Συνδέσμους-μέλη της που είναι αναμεμιγμένοι στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων αλλά και στις μεμονωμένες επιχειρήσεις, όπως αυτές ανανεωθούν χωρίς επιβαρυντικές μισθολογικές αυξήσεις.

Προτεραιότητα της ΟΕΒ είναι η συγκράτηση της ανεργίας και η μείωσή της το συντομότερο δυνατό. Για τον σκοπό αυτό καλούμε τις συντεχνίες όπως προσέλθουν σ’ ένα εποικοδομητικό διάλογο μαζί μας ώστε με κοινή στρατηγική να βοηθήσουμε στη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας σε μια επαναδραστηριοποιημένη οικονομία. Πρέπει να πω ότι τα μηνύματα που παίρνω είναι ενθαρρυντικά.Συγχαρητήρια και ευχαριστίες

«Σήμερα παραδίδω την Προεδρία της ΟΕΒ σε ένα άξιο διάδοχο ο οποίος ομόφωνα εξελέγη προ ολίγου από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τον κον Φίλιο Ζαχαριάδη.»

Ο φίλτατος Φίλιος υπηρετεί την ΟΕΒ για 20 χρόνια και η συμβολή του ήταν πάντα θετική.

Του εύχομαι στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει σήμερα δύναμη και αντοχή.

Εγώ θα παραμείνω δίπλα σε σένα αγαπητέ Φίλιο και στην ΟΕΒ και θα συνδράμω τις προσπάθειες σου όσο σθεναρά μπορώ.

Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους αντιπροέδρους, όλη την εκτελεστική επιτροπή αλλά και όλες τις επιχειρήσεις μέλη της ΟΕΒ για την συνεχή υποστήριξη που μου πρόσφεραν όλα αυτά τα χρόνια και για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν.

Ευχαριστώ επίσης τον Γενικό Διευθυντή της Γραμματείας κον Μιχάλη Πήλικο καθώς και όλη τη Γραμματεία για την καλή συνεργασία.

Κλείνοντας την ομιλία του στην 49η Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ ο Ανδρέας Πίττας απευθύνθηκε πάλι προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας του:
«Θεωρώ καθήκον και υποχρέωση μου σε αυτή την τελευταία ομιλία μου ως πρόεδρος της ΟΕΒ, από το πιο επίσημο βήμα, ενώπιον του ανωτάτου καταστατικού σώματος της Οργάνωσης – την γενική συνέλευση των μελών της – να σας απευθύνω δημόσια ένα «ειλικρινές ευχαριστώ» για την άψογη συνεργασία που είχαμε στα δύο χρόνια της θητείας σας, τόσο με τα μέλη της Κυβέρνησης σας όσο και ειδικά με εσάς τον ίδιο.»

«Παρά τις διαφορές μας σε επιμέρους ζητήματα και τις κατά καιρούς διαφωνίες μας, μας ένωνε πάντα ο αμοιβαίος σεβασμός αλλά και η βαθειά μας αγάπη προς τον τόπο μας. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και εύχομαι οι άοκνες προσπάθειες σας για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, να στεφθούν σύντομα με επιτυχία ώστε να επανενωθεί επιτέλους η πατρίδα μας και να βαδίσει τον δρόμο της ευημερίας,της ανάπτυξης και της προόδου.»

20 Μαϊου, 2010
Comments